Крем супа от домати, гарнирана с босилек и чери домат.

Доматена крем супа

Богата и кремообразна супа - класическа рецепта, подходяща за всяко време от годината.

Обяд
Лесна
Navigation icon
share
4
15 мин
40 мин

Всичко за доматената крем супа

Доматената крем супа е едно от най-популярните ястия в световната кухня. Тя се отличава с балансирания вкус между доматите и сметаната.

Тази рецепта за доматена супа има висока хранителна стойност. Доматите съдържат ликопен - антиоксидант, който помага за защита срещу сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Ликопенът се усвоява по-ефективно от готвени домати, което прави супата полезна.

Сметаната не само добавя кремообразност, но и помага за усвояването на мастноразтворимите витамини от доматите. **Лукът и чесънът **допринасят с антибактериални свойства и подобряват имунната система.

Основното при приготвянето на доматена крем супа е правилният баланс на киселинността. Добавянето на малко захар неутрализира естествената киселинност на доматите. Босилекът добавя аромат и се съчетава добре с доматите.

Супата е универсална - може да се сервира като предястие или основно ястие. Съчетава се добре с препечен хляб или запечени сандвичи със сирене.

Продукти

4
порции

800 гр. доматено пюре
или пресни обелени, накълцани
1 бр. глава лук
2 бр. скалитки чесън
смачкани
500 мл бульон
зеленчуков
40 мл зехтин екстра върджин
или краве масло
20 гр. захар
200 мл течна сметана
около 33% мазнини
сол
на вкус
черен пипер
на вкус
1 бр. пресен босилек връзка

Начин на приготвяне

1Запържване на лука
В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука и го запържете 5 минути до омекване.
    2Добавяне на чесъна
    Добавете смачкания чесън и гответе още 1 минута.
      3Добавяне на доматите
      Добавете доматеното пюре (или накълцаните пресни домати) и захарта. Гответе 10 минути, като бъркате от време на време.
        4Разреждане
        Постепенно добавете зеленчуковия бульон и доведете до кипене. Намалете огъня и оставете да къкри 10 минути.
          5Пасиране
          Свалете от огъня, добавете по-голямата част от босилека и пасирайте супата до получаване на гладка консистенция.
            6Финализиране
            Върнете супата на огъня, добавете 2/3 от сметаната и подправете със сол и пипер. Загрейте без да кипи.
              7Сервиране
              Сервирайте горещa, декорирана с пресен босилек и сметана.

                Оборудване

                Голяма тенджера
                Пасатор или блендер
                Дървена лъжица
                Нож и дъска за рязане

                Полезни съвети

                Ако супата е твърде кисела, добавете още захар.

                Популярни колекции

                vecherya
                Вечеря
                24 рецепти
                pasta
                Паста
                7 рецепти
                zakuska
                Закуска
                12 рецепти
                deserti
                Десерти
                15 рецепти
                pechiva
                Печива
                3 рецепти
                sosove
                Сосове
                21 рецепти

                Свързани рецепти

                domashen-hrupkav-hlyab
                Печива
                Домашен хрупкав хляб
                160 мин
                Лесна