tradiczionen-grczki-sos-czacziki

Традиционен гръцки сос цацики

Освежаващо ястие с кисело мляко, перфектно за гриловани меса, питки или зеленчуци.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
10 мин
10 мин

Как да направим перфектния сос цацики?

Ключът към истински вкусния сос цацики се крие в подготовката на краставицата. Важно е тя да бъде добре настъргана на ренде, а след това да се посоли и остави да се отцеди поне един час. Този процес извлича излишната влага от краставицата и предотвратява придобиването на водниста текстура от соса.

За най-добър резултат използвайте прецедено домашно кисело мляко. Чесънът трябва да се пресира или настъргва много финно, за да се разпредели равномерно в соса.

Малко история

Цацики (гръцки: τζατζίκι) е сос, който се среща в кухните на Югоизточна Европа и Западна Азия. Този освежаващ сос има дълбоки корени в средиземноморската кулинарна традиция и е неразделна част от гръцката кухня векове наред.

Традиционно се сервира като студена предястие, гарнитура или сос към сувлаки и гирос. Простотата на съставките - кисело мляко, краставица, чесън, зехтин и пресни билки - отразява философията на средиземноморската кухня, където качествените свежи продукти са в основата на всяко добро ястие.

Продукти

4
порции

200 гр. кисело мляко
леко отцедено
150 гр. краставица
1 краставица
10 мл зехтин екстра върджин
10 мл пресен лимонов сок
1 бр. скалитка чесън
смачкана
пресен магданоз
наситнен
пресен копър
наситнен
1 щип. сол
1 щип. черен пипер

Начин на приготвяне

1Подготвяне на краставицата
Нарежете краставицата на малки кубчета и оставете настрана. По желание оставете за 1 час да се отцеди, или използвайте веднага.
    2Смесване
    В купа смесете киселото мляко, краставицата, зехтина, лимоновия сок и чесъна.
      3Подправяне
      Добавете копър, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
        4Охлаждане
        Охладете за 10-15 минути в хладилник преди сервиране.
          5Сервиране
          Гарнирайте с пресен копър и се насладете.

            Оборудване

            Купа за смесване
            Ренде
            Нож и дъска за рязане
            Лъжица за разбъркване

            Полезни съвети

            Ако искате по-плътен сос, използвайте цедено кисело мляко.

            Какво търсят потребителите

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            19 рецепти

            Свързани рецепти

            marinovani-svinski-shishcheta-na-skara
            Скара
            Мариновани свински шишчета на скара
            45 мин
            Лесна
            pecheni-kartofi-na-furna-s-hrupkava-korichka
            Основни
            Печени картофи на фурна с хрупкава коричка
            60 мин
            Лесна
            domashen-hrupkav-hlyab
            Печива
            Домашен хрупкав хляб
            160 мин
            Лесна