
Традиционен гръцки сос цацики
Освежаващо ястие с кисело мляко, перфектно за гриловани меса, питки или зеленчуци.
Освежаващо ястие с кисело мляко, перфектно за гриловани меса, питки или зеленчуци.
Ключът към истински вкусния сос цацики се крие в подготовката на краставицата. Важно е тя да бъде добре настъргана на ренде, а след това да се посоли и остави да се отцеди поне един час. Този процес извлича излишната влага от краставицата и предотвратява придобиването на водниста текстура от соса.
За най-добър резултат използвайте прецедено домашно кисело мляко. Чесънът трябва да се пресира или настъргва много финно, за да се разпредели равномерно в соса.
Цацики (гръцки: τζατζίκι) е сос, който се среща в кухните на Югоизточна Европа и Западна Азия. Този освежаващ сос има дълбоки корени в средиземноморската кулинарна традиция и е неразделна част от гръцката кухня векове наред.
Традиционно се сервира като студена предястие, гарнитура или сос към сувлаки и гирос. Простотата на съставките - кисело мляко, краставица, чесън, зехтин и пресни билки - отразява философията на средиземноморската кухня, където качествените свежи продукти са в основата на всяко добро ястие.