Два сочни свински шиша на дървен плот, подредени с парчета месо, червени чушки, чери домати и лук, готови за скара.

Мариновани свински шишчета на скара

Вкусни свински шишчета, подправени с любимите подправки и запечени до перфектна сочност. Лесни за приготвяне, идеални за летни барбекюта и весели събирания с близки!

Скара
Лесна
Navigation icon
share
4
25 мин
20 мин

Мариновани свински шишчета на скара – идеалното лятно барбекю

Свинските шишчета са класика в световната кухня и фаворит на българската скара. Тази рецепта ще ви покаже как да приготвите идеални сочни и ароматни шишчета.

Защо тази рецепта?

Тази рецепта за скара е лесна за приготвяне, не изисква сложни техники, но гарантира перфектен резултат. Тайната е в добре подбраното месо (свинска врат или плешка са идеални), марината и правилното печене. Мариноването не само омекотява месото, но и му придава неповторим вкус. Можете да експериментирате с подправки според предпочитанията си – от пикантен червен пипер до средиземноморски аромати с мащерка и риган.

Зеленчуците – не само за украса!

Чушките, лукът и чери доматите не само правят ястието по-визуално привлекателно, но и допринасят за вкуса му. При печенето, техните натурални сладости се подчертават,.

Маринованите свински шишчета са идеални за лятно парти в градината, но могат да бъдат приготвени и грил тиган. Сервирайте ги със свежа салата и топъл хляб, за да усетите пълноценния вкус на лятото!

Ако обичате морски вкусове, разгледайте и нашите рецепти за: Ципура на скара Маринована сьомга на скара с мед и соев сос Скариди на скара с лайм

Продукти

4
порции

За месото

800 гр. свински врат
или плешка / бут
2 бр. глава лук
2 бр. червена чушка
200 гр. чери домати

За марината

40 мл зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
100 мл бяло вино
или бира
2 бр. скалитки чесън
смачкани
5 гр. червен пипер
2 гр. черен пипер
5 гр. суха мащерка
сол
на вкус

Начин на приготвяне

1Приготвяне на марината

Смесете всички подправки със зехтина и виното.

    2Приготвяне на месото

    Нарежете месото на равномерни кубчета 4-5 см, като премахнете излишните мазнини.

      3Мариноване

      Поставете месото в купа, излейте марината и разбъркайте добре. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за около 1- 2 часа, или в идеалния случай - за цяла нощ.

        4Приготвяне на зеленчуците

        Нарежете лука на четвъртинки, чушката - на средно големи парчета и чери доматите - на половинки.

          5Подготовка на скарата

          Запалете въглищата 30-40 мин преди готвене. Загрейте скарата до средна температура.

            6Нанизване на шишчетата

            Редувайте лук, месо, чери, чушка (лук-месо-чери-чушка-лук).

              7Готвене

              Поставете шишчетата и печете 15-20 минути, обръщайки на всеки 3-4 минути. Намажете с малко от марината по време на печенето за повече вкус. Месото е готово, когато стане златисто-кафяво, а вътрешна температура 63-75°C.

                8Сервиране

                Сервирайте с млечен сос, шопска салата и студена бира.

                  Оборудване

                  Дървени шишове (потопени в вода за 30 мин)
                  Скара на дървени въглища или газова скара
                  Голяма купа за мариноване
                  Четка за намазване
                  Щипки за обръщане
                  Чинии за сервиране

                  Полезни съвети

                  Почистете решетката предварително и я намажете с олио.
                  Изберете правилното месо - свински врат е най-добра заради мазнините. Не оставяйте месото на стайна температура над 2 часа
                  Използвайте отделни дъски за месо и зеленчуци.
                  За най-добър резултат подгответе месото от предния ден и оставете в марината цяла нощ.
                  За пикантен вариант - добавете чили пипер в марината.

                  Популярни колекции

                  vecherya
                  Вечеря
                  34 рецепти
                  pasta
                  Паста
                  9 рецепти
                  zakuska
                  Закуска
                  32 рецепти
                  deserti
                  Десерти
                  30 рецепти
                  pechiva
                  Печива
                  6 рецепти
                  sosove
                  Сосове
                  22 рецепти

                  Свързани рецепти

                  klasicheski-yaponski-sos-teriyaki
                  Сосове
                  Класически японски сос терияки
                  5 мин
                  Лесна
                  domaten-sos-klasicheska-frenska-reczepta
                  Сосове
                  Доматен сос - класическа френска рецепта
                  1 час и 30 мин
                  Средно трудна
                  skaridi-na-skara-s-lajm
                  Скара
                  Скариди на скара с лайм
                  20 мин
                  Лесна
                  marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
                  Скара
                  Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
                  20 мин
                  Лесна
                  somga-na-skara-s-presni-bilki
                  Скара
                  Сьомга на скара с пресни билки
                  20 мин
                  Лесна
                  universalen-domashen-teriyaki-sos
                  Сосове
                  Универсален домашен терияки сос
                  5 мин
                  Лесна
                  tehniki-pri-marinovaneto-v-yaponskata-kuhnya
                  Кулинарни вдъхновения
                  Техники при мариноването в японската кухня
                  tradiczionen-grczki-sos-czacziki
                  Сосове
                  Традиционен гръцки сос цацики
                  10 мин
                  Лесна