Златисто изпечени домашни питки, поръсени с ким, подредени върху дървена чиния, с размазани светлини на заден план.

Лесни питки със сирене

Тези домашни питки със сирене са невероятно вкусни - леки и меки отвътре, с кремообразен пълнеж от сирене.

Печива
Лесна
Navigation icon
share
20
20 мин
40 мин

Домашни питки за закуска - лесна рецепта

Лесни питки със сирене са любими домашни изкушения. Тази лесна рецепта за питки с мая и пълнеж от сирене е идеална за закуска или кутия за училище. Сиренето е класическият избор за пълнеж, но можете да експериментирате със смес от сирене и кашкавал, месен пълнеж или да добавите пресни билки към сиренето.

Хранителна стойност за 100 г продукт:

  • Енергийна стойност: ≈ 330 kcal
  • Белтъчини: 10 г
  • Мазнини: 19 г
  • Въглехидрати: 32 г

Тази рецепта за питки със сирене е идеална за закуска или като допълнение към обяд или вечеря. Комбинирайте ги с освежаващ сос тартар през летните дни или с топла доматена супа през есенно-зимния сезон.

Продукти

20
порции

За закваската

150 гр. вода
хладка
9 гр. суха мая
или 21 г прясна мая
10 гр. захар
50 гр. брашно

За тестото

600 гр. брашно
150 гр. слънчогледово олио
или зехтин
200 гр. кисело мляко
цедено
1 бр. яйце
10 гр. сол

За пълнежа

250 гр. сирене
краве или овче

За гарниране

1 бр. яйце
15 мл прясно мляко
15 гр. ким
или сусам
30 гр. пшеничен грис
за тавата, по избор

Начин на приготвяне

1Приготвяне на закваската

В малка купа смесете водата, маята, захарта и брашното. Разбъркайте и оставете за 10-15 минути, докато се активира.

    2Смесване на течните съставки

    В голяма купа смесете олиото, яйцето и киселото мляко. Добавете закваската и разбъркайте.

      3Добавяне на сухите съставки

      Добавете солта и започнете постепенно да прибавяте брашното, като разбърквате непрекъснато. Продължете да месите на работен плот или с кухненски робот на ниска скорост, докато получите гладко и еластично тесто, което не лепне. При нужда добавете още 1-2 с.л. брашно.

        4Втасване на тестото

        Прехвърлете тестото в намаслена купа и го покрийте с пластмасово фолио или кухненска кърпа. Оставете да втаса на топло място за 50 минути или докато удвои обема си.

          5Приготвяне на пълнежа

          Междувременно, в отделна купа намачкайте сиренето и оставете настрана.

            6Оформяне на питките

            Разделете тестото на 20 равни парчета. Оформете ги на топки и притиснете с ръка всяка топка до плоско кръгче. Поставете една супена лъжица от пълнежа със сирене в центъра. Затворете внимателно тестото от всички страни, като го набирате към средата, и оформете гладка топка.

              7Подготовка за печене

              Поставете хартия за печене в две тави и поръсете с тънък слой грис (по избор, за хрупкава основа). Подредете питките със затворената страна надолу като оставете разстояние между тях.

                8Втасване преди печене

                Покрийте питките с кърпа и ги оставете настрана за 30 минути. Те ще се надуят, но няма да удвоят размера си.

                  9Загряване на фурната

                  Загрейте фурната до 180 °C и поставете решетката на средно ниво.

                    10Намазване и печене

                    Разбийте яйцето с прясното мляко. Намажете всяка питка с четка и поръсете с ким или сусам. Печете 35-40 минути, или докато питките станат златисто-кафяви.

                      11Охлаждане и сервиране

                      Извадете готовите питки от фурната и ги оставете да се охладят 5-10 минути преди сервиране. Най-вкусни са топли!

                        Оборудване

                        Кухненска везна
                        Голяма купа
                        Тел за разбиване/ кухненски робот
                        Тави за печене
                        Хартия за печене
                        Лъжица

                        Полезни съвети

                        🔥 Втасване: Загрейте фурната до 30-40°C, изключете я и поставете купата с тестото вътре. Тестото ще удвои обема си в рамките на час.
                        ⏰ Пестене на време: Можете да направите първото втасване в хладилника - оставете тестото да престои 30 минути на стайна температура, след което го сложете в хладилника за една нощ.
                        🧀 Варианти за пълнеж: Пробвайте смес от сирене и настърган кашкавал, или добавете пресен магданоз към сиренето.
                        💧 За по-мека коричка: След изваждане от фурната покрийте питките с влажна кърпа за 2-3 минути.

                        Популярни колекции

                        vecherya
                        Вечеря
                        34 рецепти
                        pasta
                        Паста
                        9 рецепти
                        zakuska
                        Закуска
                        32 рецепти
                        deserti
                        Десерти
                        30 рецепти
                        pechiva
                        Печива
                        6 рецепти
                        sosove
                        Сосове
                        22 рецепти

                        Свързани рецепти

                        domashen-hrupkav-hlyab
                        Печива
                        Домашен хрупкав хляб
                        2 часа и 40 мин
                        Лесна
                        kish-s-cheri-domati-i-bekon
                        Вечеря
                        Киш с чери домати и бекон
                        60 мин
                        Лесна
                        kish-s-cheri-domati-i-sirene
                        Вечеря
                        Киш с чери домати и сирене
                        1 час и 25 мин
                        Средно трудна
                        palachinki-s-pryasno-mlyako-klasicheska-reczepta
                        Закуска
                        Палачинки с прясно мляко - класическа рецепта
                        25 мин
                        Лесна