Сос велуте, поднесен в елегантен метален сосник с дръжка, разположен върху бяла чиния и заобиколен от изискано ястие на стилно подредена маса.

Класически сос Велуте (Velouté)

Бял, кремообразен и с деликатен вкус, сос Велуте се приготвя с малко съставки и е идеален за гарнитура към яйца, месо, риба и зеленчуци.

Сосове
Лесна
Navigation icon
share
4
0
15 мин

Класически сос Велуте (Velouté)

Сос Велуте е един от петте основни соса на френската кухня. Името му произлиза от френската дума velouté, означаваща кадифен, което идеално описва неговата гладка и нежна текстура. Приготвя се от светла запръжка и лек бульон.

Велуте е и много универсален - може да се обогати с различни съставки, за да се създадат уникални вариации. Идеален за сервиране върху пържени свински или телешки котлети и може да се използва като основа за богати и ароматни крем супи. Може да се приготви и със зеленчуков бульон, за вегетарианска версия.

В тази рецепта за сос Велуте ще намерите стъпките за приготвяне, необходимите съставки, често срещаните грешки, които трябва да се избягват, и някои алтернативи за персонализиране на вашия сос.

Грешки, които трябва да се избягват

Ето някои от най-често срещаните грешки при приготвяне на сос Велуте и как да ги предотвратим:

  • Недоваряване на запръжката (ру-то) – ако брашното не се готви достатъчно дълго, сосът ще има суров, брашнен вкус; нужно е да се разбърква и загрява няколко минути, докато стане леко златисто и ароматът на сурово брашно изчезне.
  • Твърде бързо добавяне на бульона – ако сипете течността наведнъж, сосът ще стане на бучки; най-добре е да добавяте бульона постепенно, на тънка струйка, като разбърквате постоянно.
  • Добавяне на студен бульон към запръжката - разликата в температурата може да доведе до пресичане и образуване на бучки. Бульонът трябва да е топъл или поне леко затоплен.
  • Оставяне соса да заври - Велутето е деликатен сос, високата температура може да разгради структурата му, да го направи мътен и да развали вкуса. Поддържайте леко къкрене, но никога не оставяйте да кипне силно.

Вариации

Класическият сос Велуте е изграден върху проста основа – запръжка (ру) и бульон, но има много начини да се адаптира според вкуса, здравословните нужди или типа ястие:

  • Безглутенова запръжка – вместо пшенично брашно може да се използва оризово брашно, царевично брашно или безглутенова смес. Така сосът ще запази кремообразната си текстура, като в същото време ще бъде подходящ за хора с непоносимост към глутен.
  • Замяна на маслото със зехтин – зехтинът придава по-лек и средиземноморски вкус, както и малко по-различен аромат. Това е чудесна опция, ако търсите по-здравословна алтернатива или приготвяте ястие с риба и морски дарове.
  • Добавка от лимон или оцет – няколко капки лимонов сок или щипка винен оцет могат да освежат соса и да го направят по-жив, особено ако се поднася с птиче месо или зеленчуци.
  • Ароматни билки и подправки – копър, магданоз, естрагон или дафинов лист по време на готвене придават допълнителна дълбочина. Подходящо е да се добавят към бульона още в началото.
  • Обогатяване със сметана или мляко – това превръща соса в Sauce Suprême или в по-мек вариант, идеален за ястия с пиле или телешко.
  • Веган версия – вместо масло използвайте растителна мазнина, а бульонът може да е зеленчуков. Така сосът остава копринен и лек, но напълно без животински продукти.

Сервиране и съхранение

Можете да опитате сос Велуте съсципура на скара или да го използвате като вкусно допълнение към хрупкави картофени кюфтета във фурна.

Този основен сос може да се приготви предварително. Съхранявайте го в хладилник за няколко дни, а при повторно затопляне добавете малко бульон или вода, за да възстановите желаната текстура.

Продукти

4
порции

60 гр. краве масло
40 гр. брашно
пшенично
650 мл топъл бульон
пилешки, телешки, рибен или зеленчуков
щипка сол
бял пипер
5 мл пресен лимонов сок
по желание

Начин на приготвяне

1Затопляне на бульона

Загрейте пилешкия бульон на котлона, така че да е топъл (не кипящ).

    2Приготвяне на запръжката

    Сложете маслото в тенджерата на среден огън и го оставете да се разтопи, без да прегаря. Постепенно добавете брашното и бъркайте енергично на слаб огън за около 2-3 минути, докато се получи светла ру паста. Важно е да не позволите пастата да придобие цвят.

      3Добавяне на бульона

      Продължете да готвите на слаб огън като бъркате непрекъснато. Бавно налейте топлия бульон, на етапи, като продължите да бъркате с тел, за да избегнете образуването на бучки. Варете така за около 2 минути или докато сосът се сгъсти и покрие задната част на лъжица. Следете дъното на тенджерата, за да избегнете загаряне.

        4Регулиране на текстурата

        Ако сосът е твърде гъст, добавете постепенно още бульон. Ако е твърде рядък, оставете да къкри по-дълго, докато се постигне желаната консистенция.

          5Овкусяване и сгъстяване

          Подправете със сол и бял пипер според вкуса. По желание, добавете няколко капки лимонов сок за свежест.

            6Сервиране

            Сервирайте сос Велуте топъл върху любимо ястие или покрийте с прозрачно фолио, като го притиснете върху повърхността му, за да избегнете образуването на коричка.

              Оборудване

              Средно голяма тенджера
              Дървена лъжица или шпатула
              Тел за разбиване
              Мерителна чаша

              Полезни съвети

              Ако сосът е твърде гъст, разредете го с допълнителен бульон. Ако е твърде рядък, сгъстете го с няколко чаени лъжички паста, приготвена от масло и брашно.
              За да предотвратите образуването на коричка, покрийте повърхността на соса с тънък слой масло, докато го държите топъл преди сервиране.
              Съхранявайте соса в херметически затворен контейнер в хладилник за до 5 дни. При затопляне, използвайте слаб огън и бъркайте непрекъснато, за да възстановите гладката му текстура.

              Популярни колекции

              vecherya
              Вечеря
              35 рецепти
              pasta
              Паста
              9 рецепти
              zakuska
              Закуска
              32 рецепти
              deserti
              Десерти
              30 рецепти
              pechiva
              Печива
              6 рецепти
              sosove
              Сосове
              22 рецепти

              Свързани рецепти

              czipura-na-skara
              Скара
              Ципура на скара
              35 мин
              Лесна
              domaten-sos-klasicheska-frenska-reczepta
              Сосове
              Доматен сос - класическа френска рецепта
              1 час и 30 мин
              Средно трудна
              klasicheski-sos-espanol-espagnole
              Сосове
              Класически сос Еспаньол (Espagnole)
              1 час и 30 мин
              Трудна
              klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
              Сосове
              Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
              20 мин
              Средна
              czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
              Риба
              Ципура на фурна с лимон и билки
              35 мин
              Лесна
              sos-beshamel-osnoven-sos-za-klasicheski-yastiya
              Сосове
              Сос бешамел – основен сос за класически ястия
              25 мин
              Лесна