
Класически сос Велуте (Velouté)
Бял, кремообразен и с деликатен вкус, сос Велуте се приготвя с малко съставки и е идеален за гарнитура към яйца, месо, риба и зеленчуци.
Бял, кремообразен и с деликатен вкус, сос Велуте се приготвя с малко съставки и е идеален за гарнитура към яйца, месо, риба и зеленчуци.
Сос Велуте е един от петте основни соса на френската кухня. Името му произлиза от френската дума velouté, означаваща кадифен, което идеално описва неговата гладка и нежна текстура. Приготвя се от светла запръжка и лек бульон.
Велуте е и много универсален - може да се обогати с различни съставки, за да се създадат уникални вариации. Идеален за сервиране върху пържени свински или телешки котлети и може да се използва като основа за богати и ароматни крем супи. Може да се приготви и със зеленчуков бульон, за вегетарианска версия.
В тази рецепта за сос Велуте ще намерите стъпките за приготвяне, необходимите съставки, често срещаните грешки, които трябва да се избягват, и някои алтернативи за персонализиране на вашия сос.
Ето някои от най-често срещаните грешки при приготвяне на сос Велуте и как да ги предотвратим:
Класическият сос Велуте е изграден върху проста основа – запръжка (ру) и бульон, но има много начини да се адаптира според вкуса, здравословните нужди или типа ястие:
Можете да опитате сос Велуте съсципура на скара или да го използвате като вкусно допълнение към хрупкави картофени кюфтета във фурна.
Този основен сос може да се приготви предварително. Съхранявайте го в хладилник за няколко дни, а при повторно затопляне добавете малко бульон или вода, за да възстановите желаната текстура.