Доматен сос в малка купичка с лъжица върху мраморен плот

Доматен сос - класическа френска рецепта

За разлика от обикновения доматен сос, френският се приготвя с ру паста и бульон, което му придава по-изискан и плътен характер. Този многофункционален сос е идеална основа за редица ястия от паста до месни специалитети.

Сосове
Средно трудна
Navigation icon
share
4
10 мин
1 час и 20 мин

Класическият френски доматен сос, известен като Sauce Tomate, е един от петте основни соса в кулинарната традиция на френския шеф Огюст Ескофие. Създаден през XIX век, този сос е базиран на домати, които се комбинират с лук, чесън, бульон и ароматни билки. Интересен факт е, че въпреки популярността си, доматите дълго време са били считани за декоративни растения в Европа, преди да заемат централно място в кухнята. Днес този сос е основа за много рецепти и вдъхновение за интернационални варианти.

Доматеният сос често се комбинира с пица и паста, подсилвайки вкусовете на тези ястия. Ако искате да направите соса вегетариански, използвайте зеленчуков бульон, а вместо бекон с 30 гр масло.

Продукти

4
порции

50 гр. бекон
нарязан на кубчета
50 гр. краве масло
50 гр. брашно
пшенично
1 бр. глава лук
ситно нарязана
1 бр. морков
ситно нарязан
1 бр. целина стрък
ситно нарязана
2 бр. скалитки чесън
смачкани
800 гр. домати на кубчета
или консервирани
30 гр. доматено пюре
500 мл бульон
светъл телешки
1 бр. дафинов лист
или бахар
пресен магданоз
прясна мащерка
20 гр. захар
по желание, за балансиране на киселинността
щипка сол
черен пипер

Начин на приготвяне

1Затопляне на бульона

Загрейте телешкия бульон на котлона, така че да е топъл (не кипящ).

    2Запичане на бекона

    В голяма тенджера с дебело дъно загрейте на среден огън и запечете бекона до златисто. Извадете бекона и оставете настрана.

      3Задушаване на зеленчуците

      В същата тенджера добавете половината масло. Когато се разтопи, добавете лука, морковите и целината. Задушете около 5-7 минути до омекване. Добавете чесъна и задушете още 1 минута до ароматизиране.

        4Приготвяне на запръжката

        Добавете брашното и бъркайте около 2-3 минути, докато се получи светла ру паста.

          5Добавяне на останалите продукти

          Добавете нарязаните домати, доматеното пюре, дафиновия лист, пресните подправки и запечения бекон. Гответе още 5 минути.

            6Добавяне на бульона

            Постепенно добавете топлия бульон към пастата, като бъркате непрекъснато, за да избегнете бучки.

              7Готвене на соса

              Доведете до кипване, след това намалете огъня и варете на слаб огън около 60-80 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.

                8Прецеждане

                Отстранете бекона. За по-гладка текстура, прецедете соса или го пасирайте с блендер. Добавете останалото масло и разбъркайте добре.

                  9Овкусяване

                  Върнете на огъня, подправете със сол, пипер и захар (ако е необходимо за балансиране на киселинността). Варете още 5 минути на слаб огън.

                    10Сервиране

                    Сервирайте със задушено говеждо, агнешко или свинско месо или го поръсете върху пържола и сотирани гъби.

                      Оборудване

                      Голяма тенджера с дебело дъно
                      Дървена лъжица
                      Тел за разбиване
                      Блендер или пасатор (по желание)
                      Фино сито

                      Полезни съвети

                      За най-добър вкус, използвайте зрели домати в сезона. Извън сезона, качествени консервирани домати на цяло са добра алтернатива.

                      Популярни колекции

                      vecherya
                      Вечеря
                      34 рецепти
                      pasta
                      Паста
                      9 рецепти
                      zakuska
                      Закуска
                      32 рецепти
                      deserti
                      Десерти
                      30 рецепти
                      pechiva
                      Печива
                      6 рецепти
                      sosove
                      Сосове
                      22 рецепти

                      Свързани рецепти

                      klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
                      Сосове
                      Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
                      20 мин
                      Средна
                      domashen-sos-alfredo-s-parmezan-i-smetana
                      Сосове
                      Домашен сос Алфредо с пармезан и сметана
                      10 мин
                      Лесна
                      neapolitanska-picza-margarita
                      Вечеря
                      Неаполитанска пица Маргарита
                      3 часа
                      Трудна
                      klasicheski-sos-espanol-espagnole
                      Сосове
                      Класически сос Еспаньол (Espagnole)
                      1 час и 30 мин
                      Трудна
                      klasicheski-sos-velute-veloute
                      Сосове
                      Класически сос Велуте (Velouté)
                      15 мин
                      Лесна
                      kosten-teleshki-bulon
                      Супи
                      Костен телешки бульон
                      12 часа и 20 мин
                      Лесна
                      marinovani-svinski-shishcheta-na-skara
                      Скара
                      Мариновани свински шишчета на скара
                      45 мин
                      Лесна
                      sos-beshamel-osnoven-sos-za-klasicheski-yastiya
                      Сосове
                      Сос бешамел – основен сос за класически ястия
                      25 мин
                      Лесна