Сос еспаньол - класическа испанска рецепта за доматен сос, сервиран с печено месо и картофи

Класически сос Еспаньол (Espagnole)

Дълбокият и наситен вкус на сос Еспаньол го прави идеална основа за безброй други сосове в класическата френска кухня.

Сосове
Трудна
Navigation icon
share
4
10 мин
1 час и 20 мин

Сос Еспаньол е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Той произлиза от широко използвания през XVII век сос Робер. Описван във френските готварски книги по време на Просвещението като един от основните сосове, приготвени от ру (roux), запръжка от масло и брашно, сос Еспаньол се базира на тъмна запръжка, разредена с богат месен бульон (често телешки) и допълнена с домати и подправки.

Този основен сос е идеален за ястия, които могат да издържат на богатия му вкус. Препоръчваме го като перфектен контраст към нашата рецепта за скариди на скара с лайм или като допълнение към хрупкавите панирани калмари.

Продукти

4
порции

40 гр. краве масло
20 гр. брашно
пшенично
1 бр. морков
ситно нарязан
1 бр. глава лук
ситно нарязана
1 бр. целина стрък
ситно нарязана
1 бр. скалитка чесън
смачкана
1 л топъл бульон
телешки
30 гр. доматено пюре
1 бр. дафинов лист
пресен магданоз
прясна мащерка
щипка сол
черен пипер
на зърна

Начин на приготвяне

1Затопляне на бульона

Загрейте телешкия бульон на котлона, така че да е топъл (не кипящ).

    2Задушаване на зеленчуците

    В голяма тенджера с дебело дъно разтопете половината масло на среден огън. Добавете зеленчуците и чесъна, и задушете до омекване (около 10 минути).

      3Приготвяне на запръжката

      Добавете брашното в тигана със зеленчуците и разбъркайте добре, за да се смеси напълно. Намалете котлона на слаб огън и гответе около 10 мин, като бъркате непрекъснато - брашното трябва да стане златистокафяво.

        4Добавяне на доматеното пюре

        Добавете доматеното пюре и дафиновия лист. Гответе още 3-4 минути.

          5Добавяне на бульона

          Постепенно добавете горещия бульон към пастата, като бъркате енергично, за да избегнете бучки.

            6Овкусяване

            Подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете магданоза и мащерката.

              7Готвене на соса

              Варете на много слаб огън около 1 час, като разбърквате често. Когато е готов, сосът трябва да е достатъчно гъст, за да покрие гърба на лъжица (с текстура, подобна на течната сметана).

                8Прецеждане

                Прецедете соса в купата и добавете останалото масло. Разбъркайте добре.

                  9Сервиране

                  Сервирайте със задушено говеждо, агнешко или свинско месо или го поръсете върху пържола и сотирани гъби.

                    Оборудване

                    Голяма тенджера с дебело дъно
                    Тиган
                    Дървена лъжица
                    Тел за разбиване
                    Фино сито или цедка

                    Полезни съвети

                    Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилник до 5 дни или във фризер до 3 месеца.
                    Добавете 100 мл червено вино след задушаване на зеленчуците, за да засилите вкуса на соса.

                    Популярни колекции

                    vecherya
                    Вечеря
                    35 рецепти
                    pasta
                    Паста
                    9 рецепти
                    zakuska
                    Закуска
                    32 рецепти
                    deserti
                    Десерти
                    30 рецепти
                    pechiva
                    Печива
                    6 рецепти
                    sosove
                    Сосове
                    22 рецепти

                    Свързани рецепти

                    klasicheski-sos-karbonara
                    Сосове
                    Класически сос карбонара
                    15 мин
                    Лесна
                    klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
                    Сосове
                    Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
                    20 мин
                    Средна
                    domaten-sos-klasicheska-frenska-reczepta
                    Сосове
                    Доматен сос - класическа френска рецепта
                    1 час и 30 мин
                    Средно трудна
                    domashen-sos-alfredo-s-parmezan-i-smetana
                    Сосове
                    Домашен сос Алфредо с пармезан и сметана
                    10 мин
                    Лесна
                    italianski-sos-boloneze-ragu-alla-bolognese
                    Сосове
                    Италиански сос Болонезе (Ragù alla Bolognese)
                    2 часа и 30 мин
                    Средно трудна
                    klasicheski-sos-velute-veloute
                    Сосове
                    Класически сос Велуте (Velouté)
                    15 мин
                    Лесна
                    marinovani-svinski-shishcheta-na-skara
                    Скара
                    Мариновани свински шишчета на скара
                    45 мин
                    Лесна
                    sos-beshamel-osnoven-sos-za-klasicheski-yastiya
                    Сосове
                    Сос бешамел – основен сос за класически ястия
                    25 мин
                    Лесна