
Класически сос Еспаньол (Espagnole)
Дълбокият и наситен вкус на сос Еспаньол го прави идеална основа за безброй други сосове в класическата френска кухня.
Сосове
Трудна
4
10 мин
1 час и 20 мин
Дълбокият и наситен вкус на сос Еспаньол го прави идеална основа за безброй други сосове в класическата френска кухня.
Сос Еспаньол е един от петте основни соса в класическата френска кухня. Той произлиза от широко използвания през XVII век сос Робер. Описван във френските готварски книги по време на Просвещението като един от основните сосове, приготвени от ру (roux), запръжка от масло и брашно, сос Еспаньол се базира на тъмна запръжка, разредена с богат месен бульон (често телешки) и допълнена с домати и подправки.
Този основен сос е идеален за ястия, които могат да издържат на богатия му вкус. Препоръчваме го като перфектен контраст към нашата рецепта за скариди на скара с лайм или като допълнение към хрупкавите панирани калмари.