panirani-kalmari-hrupkavi-krehki-i-apetitni

Панирани калмари – хрупкави, крехки и апетитни

Любима морска класика – сочни калмари с хрупкава златиста коричка. Тази апетитна рецепта е идеална както за предястие, така и за основно, особено в комбинация с лимонов сок и дип сосове като тартар или айоли.

Вечеря
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
30 мин

Панираните калмари са класическо ястие, което съчетава хрупкава коричка и крехка текстура. Приготвят се от свежи калмари, оваляни в ароматна панировка и изпържени до златисто.

Калмарите са нискокалорични, богати на протеини, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин B12.

Продукти

4
порции

500 гр. калмари
пресни или замразени
100 гр. брашно
пшенично
20 гр. нишесте
царевично
зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
5 гр. чубрица
сушена
сол
черен пипер
1 бр. лимон
за сервиране

Начин на приготвяне

1Подготовка на калмарите
Ако използвате замразени калмари, извадете ги от фризера и ги оставете да се размразят напълно в хладилник (или в студена вода). Подсушете добре с кухненска хартия. Ако използвате пресни калмари, ги почистете (отстранете кожата, вътрешностите и човката), измийте и подсушете. Нарежете на шайби, ако са цели.
    2Приготвяне на панировката
    В купа смесете брашното, нишестето, солта и черния пипер.
      3Паниране
      Потопете всяко парче калмар в сместа, така че добре да се покрие. Загрейте зехтина до 170–180°C и панирайте калмарите на порции за около 2 минути, до златисто. Не ги препържвайте, за да останат хрупкави.
        4Отцеждане
        Извадете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия.
          5Сервиране
          Поднесете веднага с резени лимон и по желание с домашен чеснов сос или сос тартар.

            Оборудване

            Дълбок тиган или фритюрник
            Решетъчна лъжица
            Кухненска хартия
            Купи за овалване

            Полезни съвети

            Солен баланс: Не прекалявайте със солта в панировката – лимонът ще подчертае вкуса.
            Температурата е важна: Ако олиото не е достатъчно горещо, калмарите ще станат мазни и жилави.
            Лека версия: Вместо паниране – изпръскайте със зехтин и изпечете във фурна на 220°C за 10–12 минути.

            Какво търсят потребителите

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            23 рецепти
            pasta
            Паста
            7 рецепти
            zakuska
            Закуска
            9 рецепти
            deserti
            Десерти
            13 рецепти
            pechiva
            Печива
            3 рецепти
            sosove
            Сосове
            19 рецепти

            Свързани рецепти

            limonov-dresing-za-riba-i-salati
            Дресинги
            Лимонов дресинг за риба и салати
            5 мин
            Лесна
            klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
            Сосове
            Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
            20 мин
            Средна