Панирани калмари в бяла чиния на дървен плот, поднесени с оранжев сос в черна купичка

Панирани калмари – хрупкави, крехки и апетитни

Любима морска класика – вкусни калмари с хрупкава златиста коричка. Тази апетитна рецепта е идеална както за предястие, така и за основно, особено в комбинация с лимонов сок и дип сосове като тартар или айоли.

Вечеря
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
25 мин

Панирани калмари – лятна класика

Панирани калмари са класическо ястие, което съчетава хрупкава коричка и крехка текстура. Приготвят се от свежи калмари, оваляни в ароматна панировка и изпържени до златисто.

Калмарите са нискокалорични, богати на протеини, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин B12.

Опитайте и нашите безглутенови рецепти за панирани калмари: Хрупкави калмари без глутен - лесна палео рецепта Как да приготвим безглутенови панирани калмари у дома

Продукти

4
порции

500 гр. калмари
пресни или замразени
100 гр. брашно
пшенично
20 гр. нишесте
царевично
зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
5 гр. чубрица
сушена
сол
черен пипер
1 бр. лимон
за сервиране

Начин на приготвяне

1Подготовка на калмарите

Ако използвате замразени калмари, извадете ги от фризера и ги оставете да се размразят напълно в хладилник (или в студена вода). Подсушете добре с кухненска хартия. Ако използвате пресни калмари, ги почистете (отстранете кожата, вътрешностите и човката), измийте и подсушете. Нарежете на шайби, ако са цели.

    2Приготвяне на панировката

    В купа смесете брашното, нишестето, солта и черния пипер.

      3Паниране

      Потопете всяко парче калмар в сместа, така че добре да се покрие. Загрейте зехтина до 170–180°C и панирайте калмарите на порции за около 2 минути, до златисто. Не ги препържвайте, за да останат хрупкави.

        4Отцеждане

        Извадете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия.

          5Сервиране

          Поднесете веднага с резени лимон и по желание с домашен чеснов сос или сос тартар.

            Оборудване

            Дълбок тиган или фритюрник
            Решетъчна лъжица
            Кухненска хартия
            Купи за овалване

            Полезни съвети

            Солен баланс: Не прекалявайте със солта в панировката – лимонът ще подчертае вкуса.
            Температурата е важна: Ако олиото не е достатъчно горещо, калмарите ще станат мазни и жилави.
            Лека версия: Вместо паниране – изпръскайте със зехтин и изпечете във фурна на 220°C за 10–12 минути.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            34 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            32 рецепти
            deserti
            Десерти
            30 рецепти
            pechiva
            Печива
            6 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            kak-da-prigotvim-bezglutenovi-panirani-kalmari-u-doma
            Вечеря
            Как да приготвим безглутенови панирани калмари у дома
            30 мин
            Лесна
            limonov-dresing-za-riba-i-salati
            Дресинги
            Лимонов дресинг за риба и салати
            5 мин
            Лесна
            klasicheski-sos-holandez-lesna-domashna-reczepta
            Сосове
            Класически сос холандез - лесна домашна рецепта
            20 мин
            Средна
            czipura-na-skara
            Скара
            Ципура на скара
            35 мин
            Лесна
            hrupkavi-kalmari-bez-gluten-lesna-paleo-reczepta-1
            Вечеря
            Хрупкави калмари без глутен - лесна палео рецепта
            30 мин
            Лесна
            somga-na-skara-s-presni-bilki
            Скара
            Сьомга на скара с пресни билки
            20 мин
            Лесна
            marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
            Скара
            Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
            20 мин
            Лесна
            czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
            Риба
            Ципура на фурна с лимон и билки
            35 мин
            Лесна