Панирани калмари в чиния, поднесени със млечен сос и резен лимон и зеленина

Как да приготвим безглутенови панирани калмари у дома

Вкусна и лека алтернатива на класическата рецепта на панирани калмари – без компромис с хрупкавостта!

Вечеря
Лесна
Navigation icon
share
4
5 мин
25 мин

Как да приготвим безглутенови панирани калмари у дома?

Безглутеновите панирани калмари доказват, че можете да се наслаждавате на любимите си ястия без компромиси. Използвайки алтернативи на традиционното брашно, постигате същата хрупкава текстура и богат вкус, като същевременно ястието остава подходящо за всички с глутенова непоносимост или целиакия.

Калмарите са нискокалоричен източник на протеин, богат на селен и витамин B12. Оризовото брашно е безглутенова алтернатива, подходяща за диетични режими.

Тази рецепта е чудесна за всички, които избягват глутена. Ако търсите още подобни идеи, разгледайте и нашитата палео рецепта за Хрупкави калмари без глутен.

Продукти

4
порции

500 гр. калмари
пресни или замразени, почистени и нарязани на шайби
120 гр. брашно
оризово или царевично
зехтин екстра върджин
или слънчогледово олио
2 гр. сода за хляб
Сол Черен пипер Лимон за сервиране
50 мл газирана вода
сол
черен пипер
1 бр. лимон
за сервиране

Начин на приготвяне

1Подготовка на калмарите

Ако използвате замразени калмари, извадете ги от фризера и ги оставете да се размразят напълно в хладилник (или в студена вода). Подсушете ги добре с кухненска хартия и нарежете на шайби, ако са цели.

    2Приготвяне на панировката

    В купа смесете брашното, содата, солта и черния пипер. Постепенно добавяйте газираната вода, като разбърквате, докато получите гъста, но течна смес с текстура на боза.

      3Овалване

      Потопете всяка шайба калмар в тестото.

        4Паниране

        Панирайте в добре загрято олио (или зехтин) до златисто – около 2 минути от всяка страна.

          5Сервиране

          Отцедете върху кухненска хартия и поднесете с лимон и свежа салата.

            Оборудване

            Дълбок тиган или фритюрник
            Купи за смесване
            Щипка или решетъчна лъжица
            Кухненска хартия

            Полезни съвети

            Оризовото брашно създава особено хрупкава текстура и не попива много мазнина.

            Популярни колекции

            vecherya
            Вечеря
            34 рецепти
            pasta
            Паста
            9 рецепти
            zakuska
            Закуска
            32 рецепти
            deserti
            Десерти
            30 рецепти
            pechiva
            Печива
            6 рецепти
            sosove
            Сосове
            22 рецепти

            Свързани рецепти

            brz-sos-tartar
            Дипове
            Бърз сос тартар
            10 мин
            Лесна
            czipura-na-skara
            Скара
            Ципура на скара
            35 мин
            Лесна
            hrupkavi-kalmari-bez-gluten-lesna-paleo-reczepta-1
            Вечеря
            Хрупкави калмари без глутен - лесна палео рецепта
            30 мин
            Лесна
            panirani-kalmari-hrupkavi-krehki-i-apetitni
            Вечеря
            Панирани калмари – хрупкави, крехки и апетитни
            30 мин
            Лесна
            somga-na-skara-s-presni-bilki
            Скара
            Сьомга на скара с пресни билки
            20 мин
            Лесна
            marinovana-somga-na-skara-s-med-i-soev-sos
            Скара
            Маринована сьомга на скара с мед и соев сос
            20 мин
            Лесна
            czipura-na-furna-s-limon-i-bilki
            Риба
            Ципура на фурна с лимон и билки
            35 мин
            Лесна
            tradiczionen-grczki-sos-czacziki
            Сосове
            Традиционен гръцки сос цацики
            10 мин
            Лесна